China en Japan

Jaargang 10, nummer 4, oktober 2021

De echo’s van de Tweede Wereldoorlog in Oost-Azië zijn nog altijd luid en duidelijk te horen in de regio. In deze WO2 Onderzoek uitgelicht aandacht voor de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog in China en Japan.

Brigitte de Kok | Bij het thema

Een wéreldoorlog

Hoeveel weten we in Nederland over het verloop van de Tweede Wereldoorlog buiten Europa? Brigitte de Kok over het mondiale karakter van de oorlog.

Eveline Buchheim | Achtergrond

Hardnekkige erfenissen van de Tweede Wereldoorlog in Azië

De oorlog in de Pacific is bepalend geweest voor de geopolitieke verhoudingen in de regio. Eveline Buchheim over herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog in Azië.

Luli van der Does | Column

Levende herinneringen in Hiroshima

Toegetakelde trams als symbool van weerbaarheid. Luli van der Does over de nalatenschap van het atoombombardement op Hiroshima.

Vincent K.L. Chang | Analyse

Partijstaat zoekt erkenning: oorlogsherdenking in China

Hoe is de Chinese oorlogsgeschiedenis door de tijd heen gebruikt om de heersende macht te legitimeren? Vincent K.L. Chang over de dynamische Chinese herdenkingscultuur.

Aomi Mochida | Analyse

De nalatenschap van Japans daderschap en atomisch slachtofferschap in Nagasaki

De opgraving van oude gevangenisruïnes in Nagasaki legt de Japanse geschiedenis van kolonisatie en dwangarbeid bloot. Aomi Mochida over de omgang met deze ongemakkelijke vondst.

Manya Koetse | Oorlog verbeeld

De twee gezichten van Anne Frank in China en Japan

In China zijn meer dan 120 edities van het dagboek van Anne Frank verschenen. In Japan is het boek miljoenen keren over de toonbank gegaan. Manya Koetse over de populariteit van Anne Frank in beide landen.

Colofon

Redactie
Dr. Froukje Demant, Dr. Ilse Raaijmakers, Brigitte de Kok, Prof. dr. Kees Ribbens, Sophie van den Bergh MA

Beeldredactie
Rutger van Krieken MA

Eindredactie
drs. Marije Wilmink