Leven met oorlog

Jaargang 12, nummer 5, december 2023

Het jaar 2023 stond in het herinneringsveld in het teken van ‘Leven met oorlog’. In deze WO2 Onderzoek uitgelicht blikken we daarom terug. We onderzoeken hoe oorlog doorwerkt in de samenleving, op welke manieren herinneringscentra hiermee omgaan en hoe ervaringen worden doorgegeven van generatie op generatie.

Onno Sinke | Bij het thema

Het verleden dat niet voorbijgaat

Het thema ‘Leven met oorlog’ roept regelmatig een beeld van trauma op. Onno Sinke constateert echter dat in het themajaar juist ook de aanwezigheid van veerkracht een belangrijke boodschap van hoop laat zien.

Arjen van Lil en Bart Nauta | Analyse

Voorbij de grenzen van trauma

Het denken in termen van trauma is anno 2023 alomtegenwoordig, zo betogen historici Arjen van Lil en Bart Nauta. In deze bijdrage beschrijven zij zowel de opkomst van het trauma-begrip, als de valkuilen die gepaard gaan met het zogenaamde traumadenken.

Fabienne van Wijngaarden | Interview

Hoe werkt oorlog door op verschillende generaties?

Hoe worden oorlogservaringen en -verhalen doorgegeven binnen families? Fabienne van Wijngaarden sprak met drie onderzoekers die zich bezighouden met verschillende ‘drie-generaties’-onderzoeken en laat overeenkomsten en verschillen in hun werk zien.  

Onno Sinke | Congresverslag

Leven met de schaduw van geweld en oorlog

In november 2023 vond het tweedaagse congres ‘Leven met oorlog’ plaats, dat georganiseerd werd door de Stichting Musea en Herinneringscentra 1940-1945, het NIOD en het Veldberaad WOII. WO2 Onderzoek uitgelicht-redacteur en onderzoeker Onno Sinke nam daaraan deel en brengt verslag uit.

Rosa de Jong | Oorlog Verbeeld

Duitse en Oostenrijkse Joden als bevrijders bij de Slag om Arnhem

In het Airborne Museum in Oosterbeek is tot 25 februari 2024 de tentoonstelling ‘Gevlucht om te vechten’ te zien, waarin de verhalen van 21 Joodse mannen die vochten in operatie Market Garden centraal staan. Onderzoeker Rosa de Jong reflecteert op de expositie.

Larissa Pans | Leven met Oorlog

“De oorlog is een onderwerp dat ons heel erg bindt”

Voor de rubriek ‘Leven met oorlog’ sprak Larissa Pans met kinderboekenschrijfster Martine Letterie en haar echtgenoot Rinke Smedinga. Een gesprek over hoe twee zeer verschillende familiegeschiedenissen samenkwamen en nog steeds doorwerken.

Colofon

Redactie
Sophie van den Bergh MA, dr. Matthijs Kuipers, Matthias Lukkes, Sander Mensink, Cecile Post MA, prof. dr. Kees Ribbens, dr. Onno Sinke

Beeldredactie
Beau Visser

Eindredactie
Marije Wilmink

Technische eindredactie
Joyce van Galen Last, Beau Visser